Image
Faq

Παρακάτω παρατίθενται 20 από τις πλέον συχνές ερωτήσεις με τις απαντήσεις τους σχετικά με το πρόγραμμα Erasmus+ για φοιτητές πανεπιστημίου για σπουδές ή πρακτική άσκηση μέσω της διεθνούς κινητικότητας:

Συχνές Ερωτήσεις και Απαντήσεις
Τι είναι το Πρόγραμμα Erasmus+ - Διεθνής Κινητικότητα (ΚΑ171);

Η Διεθνής Κινητικότητα (ΚΑ171) υπάγεται στη Βασική Δράση 1 του Προγράμματος Erasmus+ 2021-27  και αφορά την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Η  διεθνής κινητικότητα αφορά τις εξής δράσεις:

  • Κινητικότητα Φοιτητών για Σπουδές

  • Κινητικότητα Φοιτητών για Πρακτική Άσκηση (από το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019)

Η εξερχόμενη κινητικότητα φοιτητών έχει πολλούς περιορισμούς. Οι κινητικότητες για φοιτητές/τριες σύντομου, πρώτου κύκλου (Bachelor) και δεύτερου κύκλου (Master) που διεξάγονται σε χώρες που είναι επιλέξιμες για επίσημη αναπτυξιακή βοήθεια (ODA) στις Περιφέρειες 2-11, περιορίζονται στην εισερχόμενη κινητικότητα από τρίτες χώρες μη συνδεδεμένες με το πρόγραμμα. 

Η εξερχόμενη κινητικότητα προς τις χώρες αυτές είναι δυνατή μόνο για υποψήφιους διδάκτορες και για το προσωπικό.

  • Κινητικότητα Προσωπικού για Διδασκαλία

  • Κινητικότητα Προσωπικού για Επιμόρφωση

Ποιος μπορεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα Erasmus+ - Διεθνής Κινητικότητα (ΚΑ171);

Μπορούν να συμμετάσχουν φοιτητές σε εγκεκριμένες κινητικότητες των Τμημάτων τους, σύμφωνα με τους περιορισμούς που υπάρχουν προς κάποιες χώρες και το προσωπικό επίσης σε εγκεκριμένες κινητικότητες των Τμημάτων τους προς συγκεκριμένα Πανεπιστήμια, βάσει των κάθε φορά εγκεκριμένων Σχεδίων.

Ποια είναι η διαδικασία συμμετοχής στη Διεθνή Κινητικότητα (ΚΑ171) του Προγράμματος Erasmus+;

Η διαδικασία  συμμετοχής περιλαμβάνει την υποβολή ενιαίας πρότασης του πανεπιστημίου, βάσει των επιμέρους προτάσεων των Τμημάτων, την έγκριση της χρηματοδότησης και στη συνέχεια την υλοποίηση των εγκεκριμένων κινητικοτήτων, σύμφωνα με τους κανόνες του Προγράμματος Erasmus+ .  Για την  υλοποίηση των εγκεκριμένων κινητικοτήτων θα πρέπει να έχει υπογραφεί σχετική δι-ιδρυματική συμφωνία (Ιnter-institutional Agreement) με συνεργαζόμενο ΑΕΙ χώρας μη συνδεδεμένης με το Πρόγραμμα. 

Πότε μπορώ να κάνω αίτηση για το Erasmus+ - Διεθνής Κινητικότητα; 

Οι προθεσμίες αιτήσεων διαφέρουν ανά πανεπιστήμιο, αλλά συνήθως οι αιτήσεις γίνονται τουλάχιστον ένα εξάμηνο πριν την έναρξη της κινητικότητας. Ειδικά στην περίπτωση των κινητικοτήτων της Διεθνούς Κινητικότητας, απευθύνεστε στα διοικητικά στελέχη της Διεθνούς Κινητικότητας για πληροφορίες που αφορούν το Τμήμα, το γνωστικό αντικείμενο και το είδος της εγκεκριμένης κάθε φορά κινητικότητας.

Ποιες χώρες συμμετέχουν στο Erasmus+ - Διεθνής Κινητικότητα (ΚΑ171) ;

Συμμετέχουν οι χώρες εταίροι που δεν είναι συνδεδεμένες με το Πρόγραμμα και καλύπτουν όλη την υφήλιο, χωρισμένες σε επιμέρους περιφέρειες. 

Πως συμμετέχει το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στη Διεθνή Κινητικότητα (ΚΑ171) ;

Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου συμμετέχει στη Διεθνή Κινητικότητα με εγκεκριμένα σχέδια κινητικότητας από το 2019, με συνεργασίες πανεπιστημίων στις χώρες : Αζερμπαϊτζάν, Αίγυπτος, Αλβανία, Γεωργία, ΗΠΑ, Ιορδανία, Ιράν, Καναδάς, Κόσοβο, Μαυροβούνιο, Νιγηρία, Ουρουγουάη, Πακιστάν, Ρωσία, Τατζικιστάν, οι οποίες συνεχώς επεκτείνονται.

Ποια είναι η διάρκεια της κινητικότητας Erasmus+ - Διεθνής Κινητικότητα (ΚΑ171);

Η κινητικότητα για σπουδές  ή πρακτική άσκηση διαρκεί από 2 έως 12 μήνες,  εκτός σπουδών διδακτορικού επιπέδου που μπορεί να είναι μόνο ένας μήνας, ενώ η κινητικότητα προσωπικού για διδασκαλία ή επιμόρφωση κυμαίνεται από 5 μέρες έως 2 μήνες,

Πώς χρηματοδοτείται η κινητικότητα Erasmus+ - Διεθνής Κινητικότητα (ΚΑ171);

Οι φοιτητές που συμμετέχουν σε  Διεθνή Κινητικότητα (ΚΑ171) λαμβάνουν χρηματοδότηση που καλύπτει έξοδα διαβίωσης και ταξιδιού,  η οποία ποικίλει ανάλογα με τη xιλιομετρική απόσταση του ταξιδιού  και τη διάρκεια της κινητικότητας. 

Οι φοιτητές που θα επιλέξουν πράσινη μετακίνηση, θα λάβουν έως 4 ημέρες πρόσθετη επιχορήγηση ατομικής υποστήριξης, για την κάλυψη των ημερών ταξιδιού μετ' επιστροφής.

Οι  φοιτητές με λιγότερες ευκαιρίες λαμβάνουν συμπληρωματική ενίσχυση πέραν της επιχορήγησης της Ε.Ε., για την κάλυψη των ατομικών δαπανών στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+,  ύψους 250€ ανά μήνα. 

Ποιες είναι οι υποχρεώσεις μου κατά τη διάρκεια της κινητικότητας;

Οι φοιτητές πρέπει να παρακολουθήσουν τα μαθήματα ή τις δραστηριότητες πρακτικής άσκησης σύμφωνα με τη συμφωνία μάθησης/πρακτικής άσκησης και να υποβάλλουν εκθέσεις προόδου.

Πώς μπορώ να βρω κατάλυμα στη χώρα υποδοχής;

Τα πανεπιστήμια υποδοχής συχνά παρέχουν υποστήριξη στην εύρεση καταλύματος μέσω των φοιτητικών εστιών ή άλλων επιλογών στέγασης.

Τι γλώσσα θα χρησιμοποιώ στη χώρα υποδοχής;

Η γλώσσα διδασκαλίας μπορεί να είναι η γλώσσα της χώρας υποδοχής ή τα αγγλικά, ανάλογα με το πανεπιστήμιο και το πρόγραμμα σπουδών.

Πώς αναγνωρίζονται τα μαθήματα που θα παρακολουθήσω στο εξωτερικό;

Η αναγνώριση γίνεται μέσω του συστήματος ECTS (European Credit Transfer and Accumulation System) που διασφαλίζει την αναγνώριση των μαθημάτων και των πιστωτικών μονάδων από το πανεπιστήμιο αποστολής.

Πρέπει να πληρώσω δίδακτρα στο πανεπιστήμιο υποδοχής;

Όχι, οι φοιτητές Erasmus+ δεν πληρώνουν δίδακτρα στο πανεπιστήμιο υποδοχής, αλλά μπορεί να υπάρχουν άλλα έξοδα (π.χ., εργαστήρια, υλικά).

Τι συμβαίνει αν αντιμετωπίσω προβλήματα κατά τη διάρκεια της κινητικότητας;

Οι φοιτητές πρέπει να επικοινωνούν με το Γραφείο Erasmus+ του πανεπιστημίου υποδοχής και του πανεπιστημίου αποστολής για να βρουν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Μπορώ να επεκτείνω την περίοδο κινητικότητας Erasmus+ Διεθνής Κινητικότητα (ΚΑ171);

Όχι, στη Διεθνή Κινητικότητα (ΚΑ171) είναι προκαθορισμένη η διάρκεια της κινητικότητας και αντίστοιχα η χρηματοδότησή της.

Ποια έγγραφα πρέπει να υποβάλω μετά την ολοκλήρωση της κινητικότητας;

Μετά την ολοκλήρωση της κινητικότητας, οι φοιτητές πρέπει να υποβάλουν τη τελική έκθεση και την αναλυτική βαθμολογία ή τη βεβαίωση ολοκλήρωσης της πρακτικής άσκησης.

Πώς επηρεάζει η συμμετοχή στο Erasmus+ την ακαδημαϊκή μου πρόοδο;

Η συμμετοχή στο Erasmus+ θεωρείται ισοδύναμη με τις σπουδές ή την πρακτική άσκηση στο πανεπιστήμιο αποστολής και αναγνωρίζεται πλήρως μέσω του συστήματος ECTS.

Υπάρχουν δυνατότητες για άτομα με ειδικές ανάγκες στο Erasmus+;

Ναι, το Erasmus+ παρέχει επιπλέον χρηματοδότηση και υποστήριξη για φοιτητές με ειδικές ανάγκες για να εξασφαλίσει ίσες ευκαιρίες κινητικότητας.

Τα Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης που έχουν επιλέξει φοιτητές  ή και προσωπικό με λιγότερες ευκαιρίες μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στην Εθνική Μονάδα για πρόσθετη χρηματοδότηση, προκειμένου να καλύψουν τις συμπληρωματικές δαπάνες για τη συμμετοχή ατόμων με λιγότερες ευκαιρίες στις επιμέρους δραστηριότητες κινητικότητας. 

Τα άτομα με λιγότερες ευκαιρίες είναι επιλέξιμα να λάβουν πρόσθετη χρηματοδότηση, εφόσον η προσωπική, σωματική ή πνευματική κατάσταση ή κατάσταση της υγείας τους είναι τέτοια ώστε η συμμετοχή τους στο σχέδιο/στη δραστηριότητα κινητικότητας δεν θα ήταν εφικτή χωρίς τη λήψη αυτής της επιπρόσθετης επιχορήγησης. 

Τα άτομα με λιγότερες ευκαιρίες που έχουν επιλεγεί να συμμετάσχουν σε κινητικότητες, απευθύνουν σχετική αίτηση πρόσθετης χρηματοδότησης στο Γραφείο Erasmus+  του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που εξυπηρετεί το Τμήμα τους. 

Η επιχορήγηση των ατόμων με λιγότερες ευκαιρίες καλύπτει το 100% των επιπρόσθετων δαπανών που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της κινητικότητας των συμμετεχόντων αυτών στο εξωτερικό. Η επιχορήγηση υπολογίζεται βάσει πραγματικών εξόδων, σύμφωνα με τα προσκομισθέντα δικαιολογητικά. 

Μπορώ να συμμετάσχω περισσότερες από μία φορές στο Erasmus+;

Ναι, οι φοιτητές μπορούν να συμμετάσχουν περισσότερες από μία φορές στο Erasmus+ για σπουδές και πρακτική άσκηση, αρκεί η συνολική διάρκεια να μην υπερβαίνει τους 12 μήνες ανά κύκλο σπουδών.

Πώς θα ωφεληθώ από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα Erasmus+;

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα Erasmus+ προσφέρει διεθνή ακαδημαϊκή και επαγγελματική εμπειρία, ανάπτυξη γλωσσικών και διαπολιτισμικών δεξιοτήτων, ενίσχυση του βιογραφικού και δικτύωση με φοιτητές και επαγγελματίες από όλο τον κόσμο.

Αυτές οι ερωτήσεις και απαντήσεις καλύπτουν τις βασικές πτυχές της συμμετοχής στο πρόγραμμα Erasmus+ και παρέχουν τις απαραίτητες πληροφορίες για τους φοιτητές που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στη διεθνή κινητικότητα.

Ενημερωμένο: Ιουλίου