Image
Faq
Τι είναι το πρόγραμμα Erasmus+;

Το Erasmus+ είναι ένα πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προωθεί την κινητικότητα φοιτητών και εκπαιδευτικών για σπουδές και πρακτική άσκηση στο εξωτερικό.

Ποιοι φοιτητές είναι επιλέξιμοι για το πρόγραμμα Erasmus+;

Όλοι οι προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές μπορούν να συμμετάσχουν, εφόσον το πανεπιστήμιό τους συμμετέχει στο πρόγραμμα και πληρούν τις απαιτήσεις του πανεπιστημίου τους.

Δικαίωμα υποβολής αίτησης στο Πρόγραμμα Erasmus+ έχουν φοιτητές/τριες που:
• φοιτούν σε Τμήμα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
• έχουν ολοκληρώσει το 1ο έτος σπουδών τους
• Οι φοιτητές/τριες μπορούν να μετακινηθούν για σπουδές ή πρακτική άσκηση σε όλους τους κύκλους σπουδών, συνολικά μέχρι 12 μήνες σε κάθε κύκλο σπουδών (προπτυχιακό, μεταπτυχιακό, διδακτορικό).
• Προτεραιότητα δίνεται στους/στις φοιτητές/τριες οι οποίοι/ες δεν έχουν μετακινηθεί στο παρελθόν άλλη φορά.
• Οι προσφάτως απόφοιτοι/ες μπορούν να μετακινηθούν για πρακτική άσκηση κατά το πρώτο έτος από την αποφοίτησή τους, εφόσον καταθέσουν αίτηση κατά το τελευταίο έτος σπουδών τους και πριν την απόκτηση του πτυχίου τους.

Πόσο διαρκεί η περίοδος κινητικότητας;

Η κινητικότητα για σπουδές μπορεί να διαρκέσει από 2 μήνες (ή έναν ακαδημαϊκό κύκλο ή ένα τρίμηνο) έως 12 μήνες κινητικότητας, ενώ η κινητικότητα για πρακτική άσκηση μπορεί να διαρκέσει από 2 μήνες έως 12 μήνες.

Ποιο είναι το ποσό της υποτροφίας Erasmus+;

Το ποσό της υποτροφίας ποικίλλει ανάλογα με τη χώρα υποδοχής και το κόστος διαβίωσης σε αυτή. Συνήθως κυμαίνεται από 420 έως 520 € το μήνα για σπουδές και από 570 έως 670 € το μήνα για πρακτική άσκηση.

Πώς μπορώ να κάνω αίτηση για το πρόγραμμα Erasmus+;

Οι αιτήσεις γίνονται μέσω των γραφείων Erasmus+ του πανεπιστημίου σας. Εκεί θα λάβετε οδηγίες για την υποβολή της αίτησης και τα απαιτούμενα έγγραφα.

Ποια είναι τα απαιτούμενα έγγραφα για την αίτηση;

Σύμφωνα με τον Κανονισμό Erasmus+ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου,  η αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος συνοδεύεται από:
• Αναλυτική Βαθμολογία (αν δεν έχει επιλεγεί η δυνατότητα να αναζητηθεί από την Γραμματεία του Τμήματος Σπουδών του/της φοιτητή/τριας).
• Φωτοαντίγραφα των πτυχίων ξένων γλωσσών,
• Βιογραφικό Σημείωμα στα ελληνικά και στα αγγλικά,
• Φωτοαντίγραφο αστυνομικού δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου,
• Φωτογραφία,
• Επιστολή Αποδοχής (Letter of Acceptance) για σπουδές ή πρακτική από το Φορέα Υποδοχής, στην περίπτωση που υπάρχει ήδη προσυμφωνία.

 

Πώς επιλέγονται οι φοιτητές για το πρόγραμμα Erasmus+;

Σύμφωνα με τον Κανονισμό Erasmus+ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, εφόσον οι υποψήφιοι/ες πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής στο Πρόγραμμα, αξιολογούνται και μοριοδοτούνται σύμφωνα με τα παρακάτω κριτήρια:
• Επιτυχής ολοκλήρωση κατά 70% των μαθημάτων που αντιστοιχούν στο εξάμηνο φοίτησης του υποψηφίου έως την καταληκτική ημερομηνία αιτήσεων
• Κατοχή πιστοποιητικού-ών γνώσης ξένης γλώσσας.

Αξιολόγηση υψηλών κινήτρων συμμετοχής των υποψηφίων στο ΠρόγραμμαErasmus+. (Διερευνάται μέσα από σχετική συνέντευξη με τον/την Συντονιστή/τρια Erasmus+ του Τμήματος Σπουδών του/της φοιτητή/τριας).
• Όσον αφορά τους φοιτητές/τριες που αιτούνται να μετακινηθούν για πρακτική άσκηση, προτεραιότητα έχουν όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις πραγματοποίησης πρακτικής άσκησης όπως αυτές έχουν καθοριστεί στον οδηγό σπουδών του Τμήματος φοίτησής τους, κατά τις ημερομηνίες κατάθεσης της αίτησης και των δικαιολογητικών με βάση την εκάστοτε εκδοθείσα πρόσκληση.
• Οι φοιτητές/τριες που έχουν συμμετάσχει στο Πρόγραμμα Erasmus+ κατά το παρελθόν έχουν μικρότερη προτεραιότητα έναντι αυτών που επιθυμούν να συμμετάσχουν για πρώτη φορά.
• Προτεραιότητα δίνεται σε κοινωνικές ομάδες με λιγότερες ευκαιρίες τα οποία λαμβάνουν πρόσθετη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα.
• Αξιολόγηση φοιτητικής επίδοσης. Σε περίπτωση ισοβαθμίας φοιτητών/τριών σε όλα τα ανωτέρω κριτήρια, θα λαμβάνεται υπόψιν ο μέσος όρος βαθμού της αναλυτικής.

To κάθε Ακαδημαϊκό Τμήμα έχει τη δυνατότητα να προσθέσει κριτήρια μοριοδότησης, πέραν των γενικών κριτηρίων του κανονισμού και βάσει των οποίων να αξιολογεί τις αιτήσεις συμμετοχής των φοιτητών/τριών του στο Πρόγραμμα Erasmus+. Τα επιπλέον κριτήρια θα πρέπει να είναι αναρτημένα στην Ιστοσελίδα του Τμήματος και να περιέχονται στο Οδηγό Σπουδών του Τμήματος.

Θα τηρείται σειρά προτεραιότητας με βάση την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης από τη μεριά του μετακινούμενου (ολοκλήρωση διαδικασίας μετακίνησης/προσκόμισης εγγράφων). Μετά την κάλυψη του 70% του κονδυλίου του εγκεκριμένου προϋπολογισμού, θα τηρείται σειρά προτεραιότητας σύμφωνα με τον πίνακα μοριοδότησης.

Ο πίνακας αξιολόγησης και κατάταξης, κατά προτεραιότητα, θα λαμβάνεται υπόψιν μόνο στην περίπτωση μη ύπαρξης επαρκούς χρηματικού κονδυλίου για όλους τους/τις αιτούντες/σες φοιτητές/τριες. Σε διαφορετική περίπτωση, θα εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα όσοι φοιτητές/τριες ολοκληρώνουν τη διαδικασία συλλογής, συμπλήρωσης και προσκόμισης των υπογεγραμμένων εγγράφων και δικαιολογητικών.

 

Τι είναι η Συμφωνία Σπουδών (Learning Agreement);

Η Συμφωνία Σπουδών είναι ένα έγγραφο που καθορίζει τα μαθήματα που θα παρακολουθήσετε στο πανεπιστήμιο υποδοχής και διασφαλίζει την αναγνώρισή τους από το πανεπιστήμιό σας.

Τι είναι η Συμφωνία Πρακτικής Άσκησης (Training Agreement);

Η Συμφωνία Πρακτικής Άσκησης καθορίζει τους όρους της πρακτικής άσκησης, τα καθήκοντα του φοιτητή και τον τρόπο αξιολόγησής του.

Πρέπει να πληρώσω δίδακτρα στο πανεπιστήμιο υποδοχής;

Οι φοιτητές Erasmus+ δεν πληρώνουν δίδακτρα στο πανεπιστήμιο υποδοχής. Πληρώνουν μόνο τα δίδακτρα στο πανεπιστήμιο αποστολής.

Μπορώ να συμμετάσχω στο πρόγραμμα Erasmus+ περισσότερες από μία φορές;

Ναι, οι φοιτητές μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Erasmus+ περισσότερες από μία φορές, αρκεί η συνολική διάρκεια της κινητικότητας (σπουδές και πρακτική άσκηση) να μην υπερβαίνει τους 12 μήνες ανά κύκλο σπουδών (προπτυχιακό, μεταπτυχιακό, διδακτορικό).

Πρέπει να γνωρίζω τη γλώσσα της χώρας υποδοχής;

Οι γλωσσικές απαιτήσεις ποικίλλουν ανάλογα με το πανεπιστήμιο και το πρόγραμμα σπουδών. Πολλά πανεπιστήμια προσφέρουν μαθήματα στα αγγλικά, αλλά είναι καλό να έχετε βασικές γνώσεις της τοπικής γλώσσας.

Ποια είναι η διαδικασία αναγνώρισης των μαθημάτων μετά την επιστροφή μου;

Η διαδικασία αναγνώρισης των μαθημάτων καθορίζεται από τη Συμφωνία Σπουδών. Το πανεπιστήμιό σας θα αναγνωρίσει τα μαθήματα που έχετε ολοκληρώσει επιτυχώς στο εξωτερικό.

Τι πρέπει να κάνω αν χρειαστεί να διακόψω την κινητικότητα μου;

Εάν πρέπει να διακόψετε την κινητικότητα, πρέπει να ενημερώσετε άμεσα το πανεπιστήμιο αποστολής και το πανεπιστήμιο υποδοχής, καθώς και το γραφείο διεθνών σχέσεων για τις απαραίτητες διαδικασίες.

Ποια είναι η διαδικασία υποβολής τελικής αναφοράς;

Μετά την ολοκλήρωση της κινητικότητας, θα πρέπει να υποβάλετε μια τελική αναφορά, η οποία περιλαμβάνει λεπτομέρειες για την ακαδημαϊκή και πολιτιστική εμπειρία σας, καθώς και τα επιτεύγματά σας.

Πώς θα βρω κατάλυμα στη χώρα υποδοχής;

Τα πανεπιστήμια υποδοχής συνήθως παρέχουν πληροφορίες και υποστήριξη για την εύρεση καταλύματος. Μπορείτε επίσης να αναζητήσετε καταλύματα μέσω διαδικτυακών πλατφορμών και κοινωνικών δικτύων.

Χρειάζεται να έχω ασφαλιστική κάλυψη;

Ναι, πρέπει να έχετε ασφαλιστική κάλυψη για υγεία, ατυχήματα και αστική ευθύνη καθ' όλη τη διάρκεια της κινητικότητας.

Μπορώ να λάβω επιπλέον χρηματοδότηση για ειδικές ανάγκες;

Ναι, το Erasmus+ παρέχει επιπλέον χρηματοδότηση και υποστήριξη για φοιτητές με ειδικές ανάγκες για να εξασφαλίσει ίσες ευκαιρίες κινητικότητας.

Τα Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης που έχουν επιλέξει φοιτητές  ή και προσωπικό με λιγότερες ευκαιρίες μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στην Εθνική Μονάδα για πρόσθετη χρηματοδότηση, προκειμένου να καλύψουν τις συμπληρωματικές δαπάνες για τη συμμετοχή ατόμων με λιγότερες ευκαιρίες στις επιμέρους δραστηριότητες κινητικότητας. 

Τα άτομα με λιγότερες ευκαιρίες είναι επιλέξιμα να λάβουν πρόσθετη χρηματοδότηση, εφόσον η προσωπική, σωματική ή πνευματική κατάσταση ή κατάσταση της υγείας τους είναι τέτοια ώστε η συμμετοχή τους στο σχέδιο/στη δραστηριότητα κινητικότητας δεν θα ήταν εφικτή χωρίς τη λήψη αυτής της επιπρόσθετης επιχορήγησης. 

Τα άτομα με λιγότερες ευκαιρίες που έχουν επιλεγεί να συμμετάσχουν σε κινητικότητες, απευθύνουν σχετική αίτηση πρόσθετης χρηματοδότησης στο Γραφείο Erasmus+  του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που εξυπηρετεί το Τμήμα τους. 

Η επιχορήγηση των ατόμων με λιγότερες ευκαιρίες καλύπτει το 100% των επιπρόσθετων δαπανών που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της κινητικότητας των συμμετεχόντων αυτών στο εξωτερικό. Η επιχορήγηση υπολογίζεται βάσει πραγματικών εξόδων, σύμφωνα με τα προσκομισθέντα δικαιολογητικά. 

Μπορώ να εργαστώ κατά τη διάρκεια της κινητικότητας;

Ναι, μπορείτε να εργαστείτε μερικώς κατά τη διάρκεια της κινητικότητας, εφόσον αυτό δεν επηρεάζει τις σπουδές ή την πρακτική σας άσκηση.

Τι πρέπει να κάνω αν αντιμετωπίσω προβλήματα στο εξωτερικό;

Αν αντιμετωπίσετε προβλήματα, επικοινωνήστε άμεσα με το Γραφείο Erasmus+  που εξυπηρετεί το Τμήμα Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου αλλά και με το αντίστοιχο Γραφείο Erasmus+ ή Διεθνών Σχέσεων στο πανεπιστήμιο υποδοχής σας. Παρέχονται υπηρεσίες υποστήριξης για να σας βοηθήσουν να επιλύσετε τυχόν ζητήματα.

Ενημερωμένο: Ιουλίου